Σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου - Πότε είναι νόμιμη

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό «εργαλείο» και το μόνο που χρειάζεται για τη νόμιμη χρήση της είναι η μέριμνα των οδηγών.

Αδιαμφισβήτητα οι σχάρες μεταφοράς ποδηλάτων είναι κάτι παραπάνω από πρακτικές, ειδικά την περίοδο των διακοπών που βρίσκεται προ των πυλών. Με τη χρήση τους ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμο χώρο στην καμπίνα, τόσο στο χώρο αποσκευών όσο και στις πίσω θέσεις των καθισμάτων.

 vweos bike trailer sm

Σχάρες μεταφοράς ποδηλάτων υπάρχουν τόσο για την οροφή ενός αυτοκινήτου όσο και για το πίσω μέρος του. Εφόσον δεν έχουμε την πολυτέλεια να τοποθετήσουμε το ποδήλατό μας στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ο επόμενος καλύτερος τρόπος και από την πλευρά της αεροδυναμικής και της κατανάλωσης, είναι η τοποθέτηση σχάρας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μας.

Ωστόσο για να το κάνουμε αυτό νόμιμα και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων σε κάποιο έλεγχο από την Αστυνομία, «εισπράττοντας» και την αντίστοιχη κλήση ύψους 80 ευρώ, καλό είναι να γνωρίζουμε αλλά και να έχουμε κάνει τις διαδικασίες που απαιτούνται, για να είμαστε απολύτως νόμιμοι και όσο το δυνατό πιο ασφαλείς, για εμάς και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Τι χρειάζομαι για να χρησιμοποιώ σχάρα ποδηλάτου

Πλέον για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε νόμιμα σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου, θα πρέπει να αλλάξετε την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας με νέα που μπορείτε να προμηθευτείτε από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας. Στη νέα άδεια κυκλοφορίας θα επισημαίνεται με σχετική παρατήρηση η σχάρα μεταφοράς.

Παράλληλα, οι οδηγοί αυτοκινήτων που φέρουν σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου, η οποία στηρίζεται πάνω στον κοτσαδόρο, τον χρησιμοποιεί δηλαδή σαν βάση στήριξης, θα πρέπει επίσης να αλλάξουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους ώστε να αναγράφεται εκεί η σχετική παρατήρηση.

Για την αλλαγή της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται επίσης η χορήγηση βεβαίωσης από την επίσημη αντιπροσωπεία του εν λόγω εξαρτήματος ή του διανομέα αυτού, στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα χρήσης του. Η βεβαίωση προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο μαζί με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και το δελτίο έγκρισης της σχάρας ποδηλάτου στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία θεωρεί τη βεβαίωση και θέτει επί αυτής σχετική παρατήρηση.

Το παραπάνω θα χρειαστεί να φαίνεται και στον τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ, εφόσον οι κάτοχοι του αυτοκινήτου επιχειρήσουν να τον περάσουν και την έχουν προσαρτήσει στο αυτοκίνητο τους. Θα πρέπει επίσης να έχουν μαζί τους την θεωρημένη βεβαίωση της αντιπροσωπείας ή του διανομέα και την έγκριση τύπου της σχάρας. Ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης θα πρέπει να έχει ο κάτοχος του αυτοκινήτου και για τον κοτσαδόρο.

smart paranomi sxara

Τι άλλο πρέπει να προσέχω για να είμαι νόμιμος

Σύμφωνα και με τα άρθρα του ΚΟΚ για την σωστή και ασφαλή φόρτωση ενός οχήματος, για να είναι νόμιμη η χρήση μιας σχάρας μεταφοράς ποδηλάτου σε ένα αυτοκίνητο δεν θα πρέπει να αυξάνει το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου πάνω από 30%. Αν δηλαδή ένα αυτοκίνητο έχει μήκος τέσσερα (4) μέτρα, με την τοποθέτηση της σχάρας, το μέγιστο μήκος του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5,2 μ.

Λάβετε τέλος υπόψη σας ότι οι σχάρες ποδηλάτου δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κρύβουν τα πίσω φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου σας. Αυτές που δεν χρειάζεται να βασιστούν σε κοτσαδόρο συνήθως δεν φτάνουν τόσο χαμηλά και η παραπάνω παρατήρηση αφορά κυρίως τις παλιότερες σχάρες που χρησιμοποιούσαν ως βάση τον κοτσαδόρο και τους οδηγούς που επιθυμούν να αγοράσουν κάποια παλιότερη μεταχειρισμένη.

Σε κάθε περίπτωση οι καινούριες σχάρες που φέρουν και σχετική έγκριση, εφόσον κρύβουν τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με τα δικά τους. Διαφορετικά, σε τροχονομικό έλεγχο, οι αστυνομικοί, εκτός από το διοικητικό πρόστιμο, έχουν το δικαίωμα ακόμη και να ακινητοποιήσουν το όχημα, σύμφωνα με τα άρθρα του ΚΟΚ περί επικινδυνότητας.

Elastika

Πηγή: carandmotor.gr

Ελληνικό Club Φίλων και Ιδιοκτητών Volkswagen Eos ©2024
Λέξη-Κλειδί