How to / Aftermarket Xenon στα Φώτα Πορείας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Εδώ θα δούμε πως γίνεται η αντικατάσταση των κοινών λαμπών αλογόνου με φώτα Xenon aftermarket στα φώτα πορείας. Το όλο εγχείρημα έγινε στο αυτοκίνητο του Νικήτα (nikitas tsi) με την βοήθεια του Σπύρου (Guardian). Το συγκεκριμένο κιτ είναι κινεζικής προέλευσης και κόστισε περίπου 70€ μαζί με τους πυκνωτές. Μετά από 4 μήνες χρήσης μέχρι την στιγμή της δημιουργίας του παρόντος οδηγού η λειτουργία τους είναι ικανοποιητική.

Αυτά είναι όλα τα περιεχόμενα του kit Xenon. Αριστερά φαίνονται σκέτα η μία λάμπα με τα παρελκόμενα, ενώ δεξιά μερικώς συναρμολογημένα όπως θα είναι περίπου στην τελική τους μορφή εγκατεστημένα στο αυτοκίνητο.



Εδώ σε λεπτομέρεια το μερικώς συναρμολογημένο σύνολο. Διακρίνονται ο μετασχηματιστής, η λάμπα καλυμμένη ακόμη στην πλαστική θήκη, ο πυκνωτής, καθώς επίσης και οι βάσεις στήριξης των μετασχηματιστών.




Βήμα 1ο
Βγάζουμε το πλαστικό καπάκι που βρίσκεται πίσω από το φανάρι και με ένα ειδικό εργαλείο ανοίγουμε στο κέντρο του μία τρύπα ώστε να ταιριάζει με το ελαστικό μονωτικό που περιέχεται στο κιτ. Στην παρούσα φάση αυτό το εργαλείο ήταν διαθέσιμο...








Βήμα 2ο
Διαμορφώνουμε το καπάκι ανάλογα με το κιτ που έχουμε προμηθευτεί ώστε να ταιριάζει η εγκατάσταση της λάμπας. Στην περίπτωσή μας χρειάστηκε να κάνουμε επιπλέον δύο μικρά ανοίγματα.






Βήμα 3ο
Ελέγχουμε αν η βάση της λάμπας ταιριάζει απόλυτα στην φίσα της εργοστασιακής λάμπας. Αν όχι (όπως στην περίπτωσή μας) διαμορφώνουμε έτσι την φίσα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει την νέα λάμπα χωρίς πρόβλημα. Στην προκειμένη περίπτωση ανοίξαμε λίγο περισσότερο την τρύπα χρησιμοποιώντας το κυρτό μέρος μίας λίμας. 




Βήμα 4ο
Για να μπορέσει η λάμπα να μπει στην φίσα πρέπει αναγκαστικά να κοπούν τα καλώδια της λάμπας. Φροντίζουμε να τα κόψουμε κοντά στην λάμπα, ώστε όταν επανενωθούν και μονωθούν να βρίσκονται μέσα από το καπάκι του φαναριού για επιπλέον προστασία. Yπάρχει και μία άλλη λύση, να κάνετε ένα κόψιμο με μια πριονόλαμα στο πλαστικό ντουί και μέσα από τη τομή αυτή να περάσετε τα καλώδια ώστε να μη τα κόψετε. Αυτό θα σας βοηθήσει σε περίπτωση που καεί κάποια λάμπα μέσα στην εγγύηση, ώστε να μπορέσετε να την αλλάξετε δίχως να χρειαστεί να την αγοράσετε λόγω τροποποίησης του καλωδιου.



Αυτό είναι το κομμάτι που απομένει.



Περνάμε την λάμπα στην φίσα



Βλέπουμε ότι εφαρμόζει κατάλληλα στην φίσα.




Βήμα 5ο
Επανασυνδέουμε τα καλώδια της λάμπας. Κάνουμε απογύμνωση των καλωδίων είτε με απογυμνωτή (εάν διατίθεται) ή με έναν κόφτη.



Το αποτέλεσμα...



Χρησιμοποιώντας ένα μυτοτσίμπηδο περνάμε τα καλώδια που θα ενωθούν πάνω σε αυτά της λάμπας μέσα από το στρογγυλό μονωτικό ώστε αυτή η σύνδεση να βρίσκεται μέσα από το καπάκι για επιπλέον προστασία όπως προείπαμε.



Μονώνουμε τα καλώδια μεταξύ τους. Προσέχουμε την πόλωση! Συνδέουμε μεταξύ τους τα καλώδια του ίδιου χρώματος.







Μονώνουμε χρησιμοποιώντας μονωτική ταινία (ή για τους πιο εξοπλισμένους θερμοσυστελλόμενο)



Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύνδεσης.




Βήμα 6ο
Περναμε το καπάκι στην παραπάνω συνδεσμολογία μέχρι το μονωτικό του συνόλου να κουμπώσει στην τρύπα που έχουμε φτιάξει.

Όπως φαίνεται από πίσω (το εξωτερικό μέρος)



Η εσωτερική μεριά...



...και όλο το πακέτο. Παρατηρείστε ότι τα μονωμένα καλώδια είναι μέσα από το καπάκι. Επίσης διακρίνονται και δύο ακροδεκτάκια τα οποία είναι ακόμη στον αέρα.




Βήμα 7ο
Σειρά έχει τώρα να συνδέσουμε τους πυκνωτές. Ο λόγος που συνδέονται είναι ώστε να "ξεγελάσουμε" το can bus ώστε α) να μην θεωρεί ότι έχουμε καμμένη λάμπα και β) για να μην μας σβήνει ή τρεμοπαίζει τα φώτα. Προσέχοντας πάλι την συνδεσμολογία, απλά συνδέουμε τον πυκνωτή στους δύο ακροδέκτες που υπάρχουν. Για να καταλάβετε το σημείο στο οποίο αναφέρομαι ανατρέξτε στην δεύτερη φωτογραφία.





Η παραπάνω εργασία γίνεται όμοια και για το δεύτερο σύνολο.


Βήμα 8ο
Για την τελική εγκατάσταση, πρώτα τοποθετούμε την λάμπα και την κουμπώνουμε στο φανάρι



και μετά τοποθετούμε το καπάκι. Αυτό που περισσεύει απ' έξω είναι ο μετασχηματιστής τον οποίο και πρέπει να στερεώσουμε.




Βήμα 9ο
Τέλος για να στηρίξουμε τον μετασχηματιστή χρησιμοποιούμε τα ελάσματα που περιέχονται στο κουτί.

Τα περνάμε μεταξύ τους...



και τα βιδώνουμε ώστε να σφίξουν πάνω στον μετασχηματιστή.



Βρίσκουμε δύο κατάλληλα σημεία ώστε να τοποθετήσουμε τους μετασχηματιστές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στραπς για επιπλέον στήριξη. Ενδεικτικά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στις θέσεις που εμφανίζονται παρακάτω. 

Για το αριστερό εδώ...



και για το δεξί εδώ




Παρακάτω φαίνεται το αποτέλεσμα και η διαφορά στην λευκότητα του φωτός σε σύγκριση με τις λάμπες αλογόνου, με την μεγάλη σκάλα αναμμένη,



αλλά και με την μικρή μόνο



Εδώ μπορείτε να δείτε την διαφορά της μεσαίας σκάλας σε σύγκριση με τις λάμπες αλογόνου.





ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ!! Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι απλά ενδεικτικός της διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ανταποκρίνεται πλήρως σε άλλης φίρμας λάμπες. Η διαδικασία αφορά μοντέλα του 2009. Του 2008,2007,2006 έχουν μεταλλικό ντουί αντί πλαστικού και η διαδικασία ίσως να διαφέρει. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε σε περίπτωση βλάβης ή πρόκλησης τραυματισμού!

Τίτλοι Τέλους
Στο παραπάνω How To συμμετείχαν με σειρά σημαντικότητας:
Πειραματαυτοκίνητο: Νικητάμαξο
Υπεύθυνος εργασίας: Guardian
Υπεύθυνος κόψε - ράβε: nikitas tsi
Φωτογραφική κάλυψη και ηθική υποστήριξη: Γελάδι
Σύνταξη παρόντος How To: Γελάδι

Ελληνικό Club Φίλων και Ιδιοκτητών Volkswagen Eos ©2023
Λέξη-Κλειδί