- Ληφθείσες Ευχαριστίες 37
100άρα Vs 95άρα
- Γελάδι
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Ναι...κι εγώ Eos έχω!
Πρόσφατα, έβαλα κατά λάθος 95άρα βενζίνη και με την ευκαιρία περίμενα να δω κάποια διαφορά. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα και πολλά. Παρόλα αυτά όμως το αποτέλεσμα με εξέπληξε! Ενώ στην πόλη δεν είδα κάποια διαφορά, στο ταξίδι με σταθερή ταχύτητα τα 120χιλ/ώρα (ώστε να έχω ένα μέτρο σύγκρισης) είχα μία διαφορά περί τα 0.7 - 0.8 lt/100km που το θεωρώ πάρα πολύ!
Επίσης, είδα πάρα πολύ μεγάλη διαφορά στις επιταχύνσεις από εκκίνηση και στις ρεπρίζ. Το αυτοκίνητο δεν πάει που δεν πάει, με την 95άρα σερνόταν!
Για λόγους πληροφόρησης, βάζω πάντα από συγκεκριμένο πρατήριο και το ταξίδι που έγινε ήταν ακριβώς η ίδια διαδρομή με ίδιο μέσο όρο ταχύτητας και στυλ οδήγησης και με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και βάρος αυτοκινήτου!
Επομένως, εγώ δεν μπορώ να αποδώσω αλλού αυτή την διαφορά στην κατανάλωση.
Κάποιες άλλες ιδέες; Έχει δει κάποιος άλλος διαφορά ανάλογα με την βενζίνη και τί βενζίνη προτιμάτε;
Αχ Μάνα! Γιατί δεν μ' έκανες κοπρίτη και υποφέρω;;;
Μήτσος
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- betoven
- Senior Μέλος
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
ακριβη βενζινη μεν αλλα βαζοντας μονο αυτην εχω τις ιδιες αποψεις με τα παραπανω που γραφεις.
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Σίγουρα η διαφορά που λές είναι αρκετή για την τσέπη σου μια και μιλάμε για περίπου 300χλμ απόσταση (περίπου 2,5-3 ευρώ λιγότερη βενζίνη) αλλά όσο και ίδια διαδρομή να κάνεις με την ίδιο οδηγική συμπεριφορά, πάντα υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να σου αυξήσουν ή να σου μειώσουν την κατανάλωση, όπως για παράδειγμα ο άνεμος (ευνοϊκός ή κοντρα
Πέρα από όλα αυτά, το σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε βενζίνη που καθορίζει ο κατασκευαστής ότι είναι η καλύτερη για τον κινητήρα που έχουμε. Το κακό είναι ότι είτε ρωτήσεις τα ξεφτέρια στις αντιπροσωπείες, είτε ψάξεις στο manual πουθενά δεν αναφέρει τί βενζίνη πρέπει να χρησιμοποιήσεις και ποιά είναι η καταλληλότερη για τον κινητήρα σου. Με λίγα λόγια επίσημη αναφορά δεν γίνεται πουθενά άρα περνάει στον καταναλωτή. Με την ψυχολογία των +5 οκτανίων, αυτός που βάζει 100άρα νομίζει ότι το αυτοκίνητό του έγινε πύραυλος σε σχέση με την 95άρα που έβαζε μέχρι χθές. (Δε λέω για σένα Μήτσο μμμμμμμού, γενικά μιλάω)
Είναι θέμα ψυχολογίας, αν δε σου πεί κάποιος τί βενζίνη σου έβαλε στο ντεπόζιτο δε νομίζω να δείς τη διαφορά. Αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία. Εγώ βάζω 95 στον TSi. Δύο φορές έβαλα 100άρα και ειλικρινά δεν παρατήρησα καμμια εμφανή διαφορά.
Τώρα αν με την 95άρα (που στην Ελλάδα μπορεί να είναι και 90άρα) μακροπρόθεσμα βλάψω τον κινητήρα δεν το ξέρω.
Πάντως επειδή και εγώ όπως ξέρεις κάνω ταξίδια προς τη 'γειτονιά' σου 'κεί ψηλά, δεν έχω παρατηρήσει πάντα σταθερή κατανάλωση. Πάντα στο +0.6,-0.6 είμαι...
Έχω όμως την εντύπωση πως μερικοί κινητήρες δουλεύουν πολύ καλύτερα με την 95 παρά με την 100 (και το αντίστροφο) - και αυτό λόγω διαφοράς στη συμπίεση του κάθε κινητήρα. Το θέμα είναι ποιοί είναι αυτοί....
Δημήτρης
- nikitas tsi
-
- Αποσυνδεμένος
- Συντονιστής
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 165
Στο δικο μου βαζω 95αρα και μαλιστα τη πιο φτηνη.
Με 100αρα σε προηγουμενα αυτοκινητα που ειχα ακομα και στο twintop του αδελφου μου δεν ειδα καποια διαφορα.
Περισσοτερο φψυχολογκο ειναι.
Ασε που η 100αρα επειδη ειναι ακριβοτερη τη νοθευουν με 95αρα..
Νikitas TSi
- Γελάδι
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Ναι...κι εγώ Eos έχω!
Δημητρη η καταναλωση με την 95αρα αυξθηκε ή επεσε?
Στο δικο μου βαζω 95αρα και μαλιστα τη πιο φτηνη.
Με 100αρα σε προηγουμενα αυτοκινητα που ειχα ακομα και στο twintop του αδελφου μου δεν ειδα καποια διαφορα.
Περισσοτερο φψυχολογκο ειναι.
Ασε που η 100αρα επειδη ειναι ακριβοτερη τη νοθευουν με 95αρα..
Νικήτα η διαφορά με την 95άρα ήταν προς τα πάνω, βεβEOS βεβEOS!
Πραγματικά ήμουν κι εγώ δύσπιστος ως προς την διαφορά που θα δω. Αλλά το θέμα είναι ότι είδα τόση διαφορά που δεν την περίμενα! Πραγματικά, το αυτοκίνητο δεν είχε ούτε τις επιταχύνσεις που έχω συνηθίσει, ούτε βέβαια την κατανάλωση απ' ότι φάνηκε! Ήταν η πρώτη φορά που έδειξε τέτοια υψηλή κατανάλωση σε αυτή την διαδρομή που κάνω 2 φορές τον μήνα, και μάλιστα χωρίς το βάρος που κουβαλάω άλλες φορές!
Για μένα πάντως ήταν αξιοπερίεργο! Εννοείται βέβαια ότι όλες τις επόμενες φορές που γέμισα (3 μέχρι τώρα) έβαλα ξανά 100άρα και ξαναθυμήθηκα τα παλιά...
Μήτσος
- panos
- Senior Μέλος
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
- vabatzis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 136
Βαγγέλης - 1.4 TSi
- nikitas tsi
-
- Αποσυνδεμένος
- Συντονιστής
-
www.powermag.gr/arti...5
Και ενα αλλο τεστ.
library.techlink.gr/...7
Νikitas TSi
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Πάντως στο δικό μου, μετά από 5 πια γεμίσματα με 100άρα (και τις ίδιες διαδρομές καθημερινά, πάνω κάτω), η αυτονομία μου έχει ανέβει κατά 60 χιλιόμετρα περίπου.
Αν το δούμε υπολογιστικά, συμφέρει με τη διαφορά τιμής ανάμεσα στην 95 και την 100; Γιατί η 100 είναι αρκετά πιο τσιμπημένη...
*edit*
Από το PowerMag:
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση της κατανάλωσης, η οποία ωστόσο σπάνια αντισταθμίζει τη διαφορά τιμής μεταξύ βενζίνης 95RON και 100RON.
:shades:
Δημήτρης
- vabatzis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 136
vabatzis έγραψε:
Πάντως στο δικό μου, μετά από 5 πια γεμίσματα με 100άρα (και τις ίδιες διαδρομές καθημερινά, πάνω κάτω), η αυτονομία μου έχει ανέβει κατά 60 χιλιόμετρα περίπου.
Αν το δούμε υπολογιστικά, συμφέρει με τη διαφορά τιμής ανάμεσα στην 95 και την 100; Γιατί η 100 είναι αρκετά πιο τσιμπημένη...
*edit*
Από το PowerMag:Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση της κατανάλωσης, η οποία ωστόσο σπάνια αντισταθμίζει τη διαφορά τιμής μεταξύ βενζίνης 95RON και 100RON.
:shades:
Προφανώς όχι...είναι περισσότερο "ψυχολογικό" το θέμα...
Πέραν όλων αυτών, νομίζω ότι οι παραθέσεις του Νικήτα αποτελούν και τις καλύτερες απαντήσεις στο θέμα...
Βαγγέλης - 1.4 TSi
- Γελάδι
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Ναι...κι εγώ Eos έχω!
Το ότι το αυτοκίνητο μου έδειξε 0.8lt/100km παραπάνω κατανάλωση σε ταξίδι με ακριβώς ίδια διαδρομή, παρόμοιες καιρικές συνθήκες και ίδιο ακριβώς φόρτο στο αυτοκίνητο, ψυχολογικό έπαθε;; :wtf:
Μήτσος
- nikitas tsi
-
- Αποσυνδεμένος
- Συντονιστής
-
Μηπως γνωριζοντας οτι εβαλες 95αρα το παταγες περισσοτερο καθως θεωρουσες οτι δεν παει?
Νikitas TSi
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Και άντε βρε παιδιά σας λέω εγώ, ότι οι επιταχύνσεις που μου φάνηκε ότι σερνόταν με την 95άρα είναι ψυχολογικό!
Το ότι το αυτοκίνητο μου έδειξε 0.8lt/100km παραπάνω κατανάλωση σε ταξίδι με ακριβώς ίδια διαδρομή, παρόμοιες καιρικές συνθήκες και ίδιο ακριβώς φόρτο στο αυτοκίνητο, ψυχολογικό έπαθε;; :wtf:
Κάθε άλλο... Βάσει τον ερευνών των περιοδικών, μιλάνε για άυξηση στην ιπποδύναμη (διαφορετικού μεγέθους ανάλογα με τον κινητήρα και την εταιρεία που προμήθευσε το καύσιμο!) και για ελάχιστη διαφορά στην κατανάλωση, αλλά όλοι συγκλίνουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση στη δύναμη είναι ανεπαίσθητη, όπως και ότι ακόμα και πιο οικονομικό να έρθει με την 100άρα δύσκολα θα αποσβεστεί οικονομικά η διαφορά από την 95.
Δημήτρης
- Γελάδι
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Ναι...κι εγώ Eos έχω!
Μηπως ειχες κοντρα ανεμο?
Μηπως γνωριζοντας οτι εβαλες 95αρα το παταγες περισσοτερο καθως θεωρουσες οτι δεν παει?
Κάθε άλλο ΝΙκήτα!
Γι' αυτό άλλωστε το δοκίμασα και στην ίδια διαδρομή (Αθήνα-Βόλο) με ίδια ταχύτητα (όσο το δυνατόν...)
Δεν διακαιολογείται αυτή η διαφορά! Ίσως είναι από τις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ των 2 είναι μεγάλη!
Μήτσος