ICE

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81205 από Corbil
ICE δημιουργήθηκε από Corbil
Για 4 ηχεία και 4 tweeter συνεδεμένα με ανεξάρτητα crossover, και με μελλοντική προσθήκη woofer, για ενισχυτη τι ενδύκνειται?

α) 1νοκάναλος?
β) 2καναλος με σύνδεση όλων των ηχείων και tweeter πάνω στο ένα κανάλι και το woofer ξεχωριστά στο άλλο κανάλι?
γ) 5κάναλος με σύνδεση του κάθε ηχείου & tweeter & woofer σε καθε ενα κανάλι?

Η ισχύς του ενισχυτή ποια θα πρεπει να είναι? Η max power που δίνει το κάθε ηχείο αθροιστικά ή η nominal power?

Κανας καλός γνώστης του θέματος?

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81209 από Coo
Απαντήθηκε από Coo στο θέμα Re:ICE
Θα καγκουρεψεις;

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Δημήτρης

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81215 από Corbil
Απαντήθηκε από Corbil στο θέμα Re:ICE
Προτιμώ να καγκουρέψω παρα να βουϊζουν τα αυτιά μου απο τα σπασμένα ηχεία του Corsa. Εχεις να προτείνεις τίποτα σαχλαμπούχλα, η δε ξέρεις που παν τα 4?

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81218 από Corbil
Κανένας γνώστης? Χμμμμ μου φαίνεται οτι όλοι είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι με την απόδοση που βγάζει το Eosaki μας γι αυτό δεν έχουμε ασχοληθεί περεταίρω.

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81219 από lefterisp
Απαντήθηκε από lefterisp στο θέμα ICE
Πολύ πρόχειρα γιατί έχεις πάρα πολλές παραμέτρους. Το βασικό είναι το nominal power. Το max χοντρικά είναι πόσο ρεύμα θέλουν για να παίξουν την μέγιστη ένταση για μία στιγμή, πάνω από αυτό καίγονται. Πρέπει ο ενισχυτής να έχει περισσότερη ισχύ από τις απαιτήσεις των ηχείων. Αλλά βασική παράμετρος είναι η ευαισθησία των ηχείων που μετριέται σε decibel. Αν τα ηχεία είναι πχ 90db χρειάζονται το μισό ρεύμα από ηχεία που είναι 87db. Εγώ είχα focal που θεωρούνται πάρα πολύ ευαίσθητα και ο ενισχυτής μου ήταν άνετος και δεν ζεσταινόταν ποτέ υπερβολικά. Αν ο ενισχυτής δεν φτάνει να δώσει ρεύμα τότε παραμορφώνει τον ήχο με αποτέλεσμα βαβούρα και πολύ μουντό μπάσο και κάποια στιγμή όλο και κάτι θα καεί.

Οι συνδέσεις που λες είναι λάθος. Τα twitter με τα woofer πάνε μαζί σαν ένα ηχείο ανα κανάλι. Για να βάλεις 4 σετ ηχείων διαιρούμενων (αυτά περιγράφεις) ιδανικά βάζεις 4τρακάνλο ενισχυτή ενώ αν θέλεις και sub τότε ιδανικά θέλεις 5κάναλο. Ένα σετ ηχείου σε κάθε κανάλι και το sub στο 5ο ξεχωριστό ειδικό για woofer κανάλι. Ιδανικά αλλά συνήθως οι 5κάναλοι είναι ακριβότεροι και συμφέρει καλύτερα ένας τετρακάναλος και ένας μονοκάναλος για το sub.

Αν ο ενισχυτής έχει πολύ ισχύ τότε μπορείς να τα βάλεις όπως τα είχα εγώ σε 4κάναλο, δλδ τα ηχεία στα δύο κανάλια, πχ μαζί τα αριστερά ηχεία και μαζί τα δεξιά και το sub στα άλλα δύο κανάλια (τα πίσω πχ). Θέλεις πάντα να υπάρχει μια ισοροπία. Αν τα ηχεία είναι όλα τα ίδια τα βάζεις όπως θέλεις. Μπορούν να παίξουν και όλα από ένα μονοκάναλο. Αλλά ανάλογα με το πόσο ρεύμα χρειάζεται το κάθε ηχείο θα παίζουν διαφορετικές εντάσεις και δεν θα μπορείς να ρυθμίσεις κανένα κανάλι. Για αυτό προτείνω τα ηχεία σε δύο κανάλια και το woofer μόνο του για να μπορείς να το ισορροπήσεις με τα ηχεία σου.

Στο eos συγκεκριμένα τα μπροστά ηχεία πάντα θα ακούγονται πιο δυνατά από τα πίσω λόγω του όγκου που έχει η πόρτα και δίνει περισσότερη ένταση. Αν δεν τα έχεις τα μπροστά ηχεία χωριστά από τα πίσω δεν θα μπορείς να δώσεις παραπάνω ρεύμα στα πίσω για να παίξουν και να ακουστουν. Επίσης επειδή είναι μικρότερα ηχεία τα πίσω, αν πας να δώσεις τόσο ρεύμα όσο χρειάζονται τα μπροστινά για να παίξουν σωστά το πιο πιθανό είναι να παραμορφώνουν τα πίσω.

Για να καταλήξω. Κοίτα για 4 ηχεία ευαίσθητα (τα οποία βέβαια είναι πιο ακριβά), ένα καλό ενισχυτή στον οποίο μην κοιτάς μόνο χαρακτηριστικά γιατί παραπλανούν, καλό στοιχείο είναι το βάρος (πυκνωτες). Όσο πιο βαρύς είναι ένας ενισχυτής τότε πιο πολύ ρεύμα μπορεί να δώσει όπως επίσης το ίδιο και το sub και τα ηχεία. Το μπάσο και τον ήχο γενικότερο το βγάζει ένα πηνίο. Όσο πιο βαρύ το ηχείο τόσο πιο πολύ μπάσο βγάζει και τόσο πιο καθαρά παίζει. Γενικά προτείνω ηχεία ευρωπαϊκά και ενισχυτή και woofer αμερικάνικα.

Eos tsi 122
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Μου αρέσει": Corbil

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81223 από Coo
Απαντήθηκε από Coo στο θέμα Re:ICE

Corbil έγραψε: Προτιμώ να καγκουρέψω παρα να βουϊζουν τα αυτιά μου απο τα σπασμένα ηχεία του Corsa. Εχεις να προτείνεις τίποτα σαχλαμπούχλα, η δε ξέρεις που παν τα 4?

Ποιά 4; Ποιός είμαι;

Τα τέζαρες τα ηχεία και τα έκοψες βρε αχαϊρευτε; Εγώ θα έβαζα ίδια (ή ίδιου τύπου ηχεία) με αυτά που είχε και.. γεια σας! ούτε ενισχυτές ούτε τίποτα.

Δημήτρης

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81227 από Corbil
@ lefterisp.....

Καταρχήν σ ευχαριστώ Λευτέρη για το αναλυτικό σου ποστάρισμα και το χρόνο που διέθεσες για να απαντήσεις. Αφού βλέπω είσαι γνώστης προχωράω με την άδεια σου στις επόμενες απορίες που έχω.
Για αρχή στο Corsa έχω αλλάξει μόνο τα μπροστινά σε Focal PS165V1. Ο ήχος άλλαξε ήδη μεσα στο αυτοκίνητο άρδην. Εχω απομονώσει απο την πηγη τα πίσω και παίζουν τώρα μόνο τα μπροστά. Σκοπός του project ειναι να φτάσω την ποιότητα και τη δύναμη που βγάζει το Eos. Σε 2η φάση θα αλλαχτούν φυσικά και τα πίσω με τα Focal PS130V.
Τα 165 έχουν nominal power 80wRMS MaxPower 160W και sensitivity 92,5db, ενω τα 130 θα έχουν Ν.P 60wRMS M.P 120W και Sensitivity 91,4db. Τα Focal ερχονται πακέτο με seperated crossovers τριων ρυθμισεων.

Ερώτηση 1η.
Ο ενισχυτής που θα επιλέξω πέραν του αν θα είναι μονοκάναλος 2κάναλος κτλ, θα πρέπει να επιλεγεί βάσει των αρθροιστικών απαιτήσεων των nominal power των ηχείων ή της Max power?
Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, τα 4 ηχεία θα βγάζουν σε nominal αρθροιστικά 320W και σε Max power 640W. Τι θα πρέπει να ψάξω? Για 400W ενισχυτή που θα καλύπτει τις nominal απαιτήσεις ή 800W που θα καλύπτει τις Max? Πέραν των Watts, η επιλογή του έχει και σχέση με τα db των ηχείων?

Ερώτηση 2η.
Αν στραφώ σε Compact λύσεις ενισχυτή λόγω περιορισμένου χώρου πορτμπαγκάζ, θα υπάρχει θέμα με τις υπερθεμάνσεις αυτού αν θα μπεί κάτω απο το κάθισμα του συνοδηγού ας πούμε? Εχει μια καλή σειρά η Focal απο Compact ενισχυτές, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο σε Watts. Κάνουν; ή να στραφώ σε αμερικανιές τύπου JL που δίνουν βαρβάτα Watts?

Ερώτηση 3η.
Κατα τα λεγόμενα σου η καλύτερη λύση είναι η (γ) επιλογή του πεντακάναλου ενισχυτή ή 4κάναλος με μελλοντική αγορά μονοκάναλου για προσθήκη Woofer εαν τα ηχεία δε με καλύψουν. Γιατι γράφεις οτι σε 4κάναλο είχες βάλει σε 2 κανάλια το Woofer σου? Ενα καλώδιο δε βγαίνει απο το Woofer? Δυο RCA που καταλήγουν σε ένα εννοώ.

Ερώτηση 4η.
Για παράδειγμα ο Compact FOCAL FD 4.350 αναφέρει στα χαρακτηριστικά του.
4/3/2 channel D class amplifier. Τι σημαίνει το D class?
CEA power (4Ω) 4x 58W
Power Max (2Ω) 4x 100W
Power Max (4Ω bridged) 2x 200W

Τι σημαίνει το CEA? Τι σημαίνουν όλα τα υπόλοιπα?

Αυτα τα ολίγα, απ ότι βλέπεις είμαι ψιλοάσχετος γι αυτό και ο βομβαρδισμός των ερωτήσεων.

@ Coo......

Βρε αχρηστε δε μιλάμε για το Eos, μιλαμε για το Corsa που το χαρτί κουζίνας είναι ανθεκτικότερο απο τις μεμβράνες των μαμα ηχείων. Σιγα μη δώσω λ7 για να ξαναβάλω τις μπούρδες της Opel.

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81230 από lefterisp
Απαντήθηκε από lefterisp στο θέμα Re:ICE
Τα μπροστινά σου είναι παρόμοια με αυτά που είχα εγώ όταν είχα corsa :crazyman:

Καλύτερα θα σου πρότεινα αντί για πίσω να βάλεις ηχεία στην εταζέρα. Τα πίσω είναι μικρά και για τον οδηγό δεν θα κάνουν σχεδόν τίποτα. Στην εταζέρα ένα μικρό οβαλ ηχείο της focal θα είναι τέλειο ( έτσι το είχα και εγώ αλλά σαν έκανα την υπερβολή και έβαλα τη μεγαλύτερη διάσταση της focal). Στα crossover είχα κόψει όλες τις χαμηλές για να τις παίζει το sub.

Σε ενδιαφέρει το nominal power. Αφού αρθροιστικά είναι 320w τα ηχεία τότε ο ενισχυτής καλό είναι να είναι τουλάχιστον 400w nominal έτσι ώστε και όταν τα ηχεία παίζουν τέρμα να είναι ο ενισχυτής κάτω από το 80% της δύναμης του για να μην παραμορφώνει καθόλου τον ήχο. Εγώ με τα focal και ένα 10ιντζο sub της JL audio 150watt είχα το Rockford fosqate T400-4. Ο ήχος ήταν τέλειος και ο ενισχυτής ποτέ δεν ζεστάθηκε υπερβολικά. Αλλά το θέμα είναι, και για αυτό σου λέω τι είχα συγκεκριμένα, ότι ο ενισχυτής δεν ήταν υπερβολικά "αισιόδοξος". Είχα δει τότε και ενισχυτές που έλεγαν τα διπλάσια watt και ήταν το μισό βάρος από τον rockford. Αφού βάζεις ηχεία focal ο ενισχυτής δεν χρειάζεται να είναι τόσο δυνατός. Αν έβαζες ηχεία με ευαισθησία 85-86db θα έπρεπε να πάρεις κτήνος ενισχυτή για να παίξουν σωστά. Με τα focal και 400w είναι αρκετός. Επίσης οι ενισχυτές της rockford δεν είναι πολύ μεγάλοι. Εγώ τον είχα στην μικρή πλάτη

Όσον αφορά τις συνδέσεις, το κανάλι του sub το γεφυρώνεις με αυτό τον τρόπο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν κάνουν όλοι οι ενισχυτές. Βάζεις το συν του ηχείου στο ένα κανάλι και το πλην στο άλλο και με αυτό τον τρόπο παίρνει ρεύμα και από τα δύο κανάλια. Με Τα RCA χρησιμοποιούνται μόνο από το στερεοφωνικό στον ενισχυτή, ηχεία δεν συνδέονται με rca αλλά με καλώδια ηχείων απλά που τα βιδώνεις στο ενισχυτή. Οπότε στον δικό μου ενισχυτή έπαιρνε 200w το sub τα οποία δεν είναι τόσο ευαίσθητα (db) όσο τα ηχεία. Τα Focal και με 180w του ενισχυτή έπαιζαν άνετα.
Το class D από ότι θυμάμαι είναι ότι δίνει πάρα πολύ σταθερό ρεύμα για μεγάλες απαιτήσεις, συνήθως τέτοιοι είναι οι ενισχυτές για μεγάλα subwoofer που θέλουν πολύ ρεύμα και με μεγάλες αυξομοιώσεις γιατί από στιγμή σε στιγμή το sub πάει από το 0 στην μέγιστη ένταση όση ώρα παίζει.
Τo CEA είναι είναι πρότυπο με το οποία πιστοποιούν ότι τα μεγέθη που ανακοινώνει η κάθε εταιρία είναι συγκρίσιμα γιατί ο κάθε κατασκευαστής λέει ότι θέλει χωρίς καμία λογική. To max είναι τι ρεύμα μπορεί να δώσει στιγμιαία ο ενισχυτής πριν να καεί. Το bringed είναι αν συνδέσεις σε δύο κανάλια ένα ηχείο. Κάθε κανάλι έχει + και -. Χρησιμοποιείς το + από το ένα κανάλι και το – από το άλλο. Έτσι γεφυρώνεις τα δύο κανάλια και τα κάνει ένα. Τα 2Ω είναι για συγκεριμένα ηχεία, πολύ απαιτητικά οπότε μην το κοιτάς τι βγάζει εκεί. Μερικοί ενισχυτές, συνήθως για sub πάνε μέχρι και στο 1Ω. Πιο πολύ είναι για να δεις πόσο σταθερός είναι ο ενισχυτής στο ρεύμα του γιατί όσο κατεβαίνει η αντίσταση τόσο πιο καλός πρέπει να είναι ο ενισχυτής για να δώσει το ρεύμα.

Σε ενισχυτές πχ για σπίτι είχα έναν sony που ήταν 6*100watt και τον άλλαξα με έναν Harman Κardon 5*45watt γιατί ο sony όταν έπαιζαν τα ηχεία μου δυνατά αναβόσβηνε, δεν μπορούσε να δώσει όσο ρεύμα ήθελαν και ο ήχος ήταν πράγματι ποιος μουντός. Αυτό συμβαίνει γιατί η Sony για λόγους marketing έχει βρει μια τρύπα και μετράει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Αλλά ο sony ήταν 7 κιλά ενώ ο Harman πάνω από 10. Το ξέρω ότι φαίνεται αστείο αλλά πράγματι ότι έχει σχέση με τον ήχο, για να είναι καλό αναγκαστικά θα έχει βάρος. Δεν υπάρχει ελαφρύ ηχείο που να παίζει καλύτερα από το βαρύ, όπως δεν γίνεται ένας πιο ελαφρύς ενισχυτής να είναι πιο δυνατός και πιο σταθερός από έναν πιο βαρύ, ότι τεχνολογία και να εφαρμόσουν.

Επειδή στην Αμερική είναι πάντα της υπερβολής, για αυτό πρότεινα sub και ενισχυτή από εκεί. Στα ίδια λεφτά συνήθως τα Αμερικάνικα είναι πιο δυνατά. Στα ηχεία επειδή θέλεις ποιοτικό ήχο τα ευρωπαϊκά είναι πολύ καλύτερα αλλά όχι τόσο δυνατά όσο τα Αμερικάνικα.

Eos tsi 122
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Μου αρέσει": Corbil

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #81232 από Corbil
Τι να πω......νομίζω οτι μέσα απο την απάντηση σου τα μαθα όλα σήμερα.
Πλεον ξέρω προς τα που πρεπει να κινηθώ και τι να κοιτάξω

Σε υπέρ-ευχαριστώ

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

Συντονιστές: nikitas tsi