Άζωτο στα ελαστικά

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33567 από Coo
Άζωτο στα ελαστικά δημιουργήθηκε από Coo
Κάπου διάβασα για τα πλεονεκτήματα που έχει το άζωτο στα ελαστικά. Βελτίωση της ποιότητας κύλισης, μείωση θορύβου, δεν χανουν πιεση τα λάστιχα, δεν προκαλειται διαβρωση και οξειδωση εσωτερικα των ελαστικων, έχουν παντα σταθερή πιεση τα λαστιχα, ανεξαρτητα απο την θερμοκρασία τους, κλπ κλπ.
Έχει βάλει κανείς;

:unsure:

Δημήτρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33572 από gumbal
Απαντήθηκε από gumbal στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Έχω βάλει εγώ την επόμενη της παραλαβής του EOS μου. Το έβαλα δλδ στα μέσα Ιουλίου 2009 και το ξαναμέτρησα πρίν καμιά βδομάδα. Η απώλεια που είχα μέσα σε ένα ολόκληρο έτος ήταν 1 μονάδα (δλδ από 30 αρχικα, μέτρησε 29)και στα 4 ελαστικά. Θόρυβος πράγματι δεν υπάρχει καθόλου και δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία. Πιστεύω αξίζει...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤSi

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33573 από Coo
Απαντήθηκε από Coo στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Το έβαλες κάπου δωρεάν ή είχε κάποιο κόστος; Γιατί από όσο γνωρίζω δεν έχουν όλοι άζωτο...

Δημήτρης

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33577 από PETROS
Απαντήθηκε από PETROS στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
ειχα και εγω παλιοτερα.το εβαλα δωρεαν μαζι με τα λαστιχα.αλλιως κοστιζει 50 ευρω(η τετραδα εννοειται).εκτος του οτι δεν χανουν ευκολα πιεση,δεν προσφερει τιποτα αλλο...

Πέτρος

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33581 από gumbal
Απαντήθηκε από gumbal στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Εγώ το έβαλα δωρεάν γιατί έχει φίλος βουλκανιζατερ. Το κόστος είναι περίπου εκεί που είπε ο Πέτρος.Πάντως θεωρώ πως το γεγονός ότι δεν επηρεάζονται από την θερμοκρασία είναι σημαντικό, ως πρός την συμπεριφορά των ελαστικών στον δρόμο, αφού διατηρούν σταθερή πίεση και δεν "διογκώνονται"...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤSi

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33582 από nikitas tsi
Απαντήθηκε από nikitas tsi στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
gumbal έγραψε:

Έχω βάλει εγώ την επόμενη της παραλαβής του EOS μου. Το έβαλα δλδ στα μέσα Ιουλίου 2009 και το ξαναμέτρησα πρίν καμιά βδομάδα. Η απώλεια που είχα μέσα σε ένα ολόκληρο έτος ήταν 1 μονάδα (δλδ από 30 αρχικα, μέτρησε 29)και στα 4 ελαστικά. Θόρυβος πράγματι δεν υπάρχει καθόλου και δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία. Πιστεύω αξίζει...

1)Δηλαδη τι θορυβος δεν υπαρχει?
2)Αν χασουν αζωτο,θελουν παλι αζωτο? και με τι κοστος?
3)Αν κατα λαθος μπει αερας τοτε τι γινετε?

Νikitas TSi

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33583 από Coo
nikitas tsi έγραψε:

gumbal έγραψε:

1)Δηλαδη τι θορυβος δεν υπαρχει?
2)Αν χασουν αζωτο,θελουν παλι αζωτο? και με τι κοστος?
3)Αν κατα λαθος μπει αερας τοτε τι γινετε?

1) Μειώνεται ο θόρυβος κύλησης
2) Καλό θα ήταν, αλλά και ο αέρας δε βλάπτει - τουλάχιστον μέχρι να βρεις άζωτο.
3) Τίποτα, χαλάει η αναλογία του μείγματος και χάνεις λίγο από τα προτερήματα...

Δημήτρης

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33585 από Corbil
Απαντήθηκε από Corbil στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Δεν ξέρω γιατί, αλλά και γώ που έχω βάλει άζωτο στα λάστιχα το κόστος και για τα 4 ήταν 12€. Το 50άρικο μου φαίνεται εξωπραγματικό για να μη πω ληστεία.
Με την αγορά των ελαστικών μου το έκαναν δώρο το γέμισμα. Σε όλα τα άλλα που ανέφερες Δημήτρη ειναι όντως έτσι, μείωση θορύβου, κατανάλωσης, δε χάνει εύκολα την πίεση το ελαστικό, ποιο μεγάλη προστασία της ζάντας οταν πέφτεις σε λακούβες κτλ κτλ.

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33588 από Corbil
Απαντήθηκε από Corbil στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
sorry παίδες λάθος έκανα για την τιμή. Δεν είναι 12 € είναι 10 €. Μόλις μου το επιβεβαίωσε και το παλικάρι που ειχα βάλει τις ζάντες

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

• marios_eos_160ps
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33589 από marios_eos_160ps
Απαντήθηκε από marios_eos_160ps στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
παιδια πριν το πασχα εβαλα εγω μαζι με τα καινουργια λαστιχα.20 ευρω η τετραδα παει.αξιζει για μενα διοτι δεν χρειαζεται κα8ε φορα που θες να πας ταξιδι να κοιταζεις την πιεση.και μου ειπε να πηγαινς οποτε θελω για δωρεαν ελεγχο.

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33596 από Coo
marios_eos_160ps έγραψε:

παιδια πριν το πασχα εβαλα εγω μαζι με τα καινουργια λαστιχα.20 ευρω η τετραδα παει.αξιζει για μενα διοτι δεν χρειαζεται κα8ε φορα που θες να πας ταξιδι να κοιταζεις την πιεση.και μου ειπε να πηγαινς οποτε θελω για δωρεαν ελεγχο.

Δηλαδή έχεις refill τσάμπα όπως στην Pizza Hut με την Coca Cola; :PPP :whistle:

Τώρα με την αλλαγή και εγώ θα ζητήσω να μου βάλει άζωτο μέσα.

Δημήτρης

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33598 από Γελάδι
Απαντήθηκε από Γελάδι στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Έχετε βαλθεί να με πριζώσετε κι εμένα!!!! :surrender:

Αχ Μάνα! Γιατί δεν μ' έκανες κοπρίτη και υποφέρω;;;
Μήτσος

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33601 από Coo
Κοίτα Μήτσε, τόσα χρόνια με τον αέρα δεν έπαθα τίποτα, αλλά αν το κόστος είναι από μηδενικό ώς 10-15 ευρώ και έχει πράγματι αυτά τα πλεονεκτήματα, γιατί να μην το κάνεις;

Δημήτρης

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33604 από Γελάδι
Απαντήθηκε από Γελάδι στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Και κάνω και συχνά ταξίδια (ή τουλάχιστον μέχρι πρότινως...) οπότε προσωπικά με βολεύει το γεγονός ότι δεν χρειάζεται έλεγχος κάθε φορά κ.τ.λ.

Όντως, θα συμφωνήσω μαζί σου. Αν το κόστος είναι τόσο αξίζει. Για παραπάνω ούτε εγώ θα τα έδινα.

Αχ Μάνα! Γιατί δεν μ' έκανες κοπρίτη και υποφέρω;;;
Μήτσος

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33611 από Coo
Θα βρείτε πολλές απόψεις σε διάφορα φόρα...

Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα του Αζώτου είναι ότι έχει μεγαλύτερα μόρια (κατά περίπου 35%) από εκείνα του Οξυγόνου. Στην πράξη, αν και αυτό δεν φαίνεται, τα ελαστικά έχουν πόρους (πολύ μικρούς) μέσα από τους οποίους τα μόρια του αερίου στο εσωτερικό του φεύγουν. Ο ρυθμός με τον οποίων φεύγουν είναι φυσικά πολύ χαμηλός. Καθώς όμως τα μόρια του Αζώτου είναι μεγαλύτερα, φεύγουν με σημαντικά μικρότερο ρυθμό από εκείνα του Οξυγόνου, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό σταθερότερη την πίεση του ελαστικού στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, και αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί στους αγώνες, τα ελαστικά που είναι γεμάτα με Άζωτο παρουσιάζουν μικρότερες διακυμάνσεις στην πίεσή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρά τις μεταβολές της θερμοκρασίας τους, άρα παρουσιάζουν και σταθερότερη απόδοση.
Το πρόβλημα που υπάρχει όταν γεμίζουμε τα ελαστικά μας με αέρα είναι η υγρασία. Το νερό που υπάρχει στον αέρα με τη μορφή υδρατμών, δημιουργεί μεταβολές στην πίεση του ελαστικού ανάλογα με τη θερμοκρασία. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί να υγροποιείται μέσα στο ελαστικό οπότε να έχουμε νερό μέσα στο ελαστικό μας. Αυτό, προφανώς εγκυμονεί κίνδυνο διάβρωσης της ζάντας μας, είτε είναι αλουμινένια, είτε είναι χαλύβδινη.
Γεμίζοντας αέρα από άγνωστο σημείο καλό είναι να φυσάμε λίγο αέρα πρώτα στο χέρι μας. Εάν εμφανιστεί υγρασία αυτό σημαίνει ότι το σύστημα του αέρα έχει μέσα νερό (λόγω κακής συντήρησης), οπότε στο ελαστικό μας θα βάλουμε μαζί με αέρα και νερό. Σκεφτείτε ότι στο εξωτερικό κάποιοι προσέχουν ακόμη και το ειδικό υγρό υλικό που μπαίνει κατά την τοποθέτηση μεταξύ ελαστικού και ζάντας να μην έχει ως βάση του το νερό…
Το σημαντικό στην πλήρωση του ελαστικού λοιπόν δεν είναι τόσο το εάν βάζουμε Άζωτο, αλλά να μην βάζουμε νερό. Τα συστήματα όμως που βάζουν καθαρό Άζωτο στα ελαστικά, περιέχουν μηχανισμούς που αφαιρούν την υγρασία, οπότε χρησιμοποιώντας τα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βάλουμε νερό στο ελαστικό μας.
Χρησιμοποιώντας Άζωτο για να πληρώσετε τα ελαστικά θα έχετε σταθερότερη πίεση, θα διατηρείτε τα ελαστικά σας σε καλύτερη κατάσταση, θα έχετε μέσα τους λιγότερη υγρασία, άρα και μικρότερη φθορά στις ζάντες, δεν πρόκειται βέβαια να νιώσετε διαφορά στην αίσθηση στης στροφές ή στο φρενάρισμα, ειδικά εάν μέχρι τώρα ήσασταν πολύ τυπικοί με την πίεση των ελαστικών σας…

Xρησιμοποιώντας Άζωτο κερδίζω:
Σταθερή πίεση στα ελαστικά για μεγαλύτερα διαστήματα.Το Άζωτο διαχέεται μέσα από τους πόρους του ελαστικού 35% πιο αργά απ’ότι ο αέρας. Σκεφτείτε ότι ελαστικά με χαμηλή πίεση καταστρέφουν ταχύτερα το πέλμα και τη γόμα, ενώ εάν το παρακάνετε θα καταστραφεί και ο σκελετός τους (το 60% των κλαταρισμάτων γίνεται από ελαστικά με χαμηλή πίεση)
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Το Άζωτο είναι ένα «στεγνό» αέριο που διαχέει τη θερμότητα ταχύτατα με αποτέλεσμα τα ελαστικά να μην ζεσταίνονται τόσο εύκολα. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για το πέλμα, τη γόμα και το σκελετό. Επειδή το Άζωτο είναι αδρανές, μειώνει το ρυθμό που γερνάει το ελαστικό, μια διαδικασία που επηρεάζεται σημαντικά από την υγρασία!
Καλύτερη οικονομία καυσίμου. Κάποιοι έχουν υπολογίσει ότι λόγω της σταθερότερης πίεσης υπάρχει ένα κέρδος στην κατανάλωση της τάξης του 4%.

πηγή © MrBike - 2010

Δημήτρης

Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33612 από nikitas tsi
Απαντήθηκε από nikitas tsi στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Eνδιαφερον ακουγεται.
Αραγε καποιος απο τους συνεργατες μας θα μπορουσε να μας εδινε μια ανταγωνιστικη τιμη?

Νikitas TSi

• rallakias
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
14 Χρόνια 9 Μήνες πριν #33615 από rallakias
Απαντήθηκε από rallakias στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Το αρθρο κανει ενα μικρο λάθος.
Υποθετει οτι οταν δεν γεμιζουμε με άζωτο τα λαστιχα μας ,οτι τα γεμιζουμε με καθαρο οξυγόνο του οποίου τα μορια ειναι 35% μικροτερα.

Λάθος!
Προφανώς οταν γεμιζουμε με αέρα τα λάστιχα ,βάζουμε:

78% αζωτο
21% οξυγονο
1% λοιπά αέρια

Συνεπώς η διαφορά αναμεσα στον αέρα και στο καθαρο άζωτο ειναι μόλις 22% επιπλέον καθαρότητα σε αζωτο.

Δεν αμφισβητώ τα οφέλη του αζώτου.
Μια μικρη διορθωση στο επιχειρημα του ''δεν φευγει απο τα λασχτιχα , τοσο ευκολα το αζωτο σε σχέση με τον αέρα''.

• rallakias
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
14 Χρόνια 8 Μήνες πριν #34024 από rallakias
Απαντήθηκε από rallakias στο θέμα Απ:Άζωτο στα ελαστικά
Παιδια όσοι εχετε 18αρες ζάντες ,τι πιεση βάζετε στα λάστιχά σας?
Προσωπικα και βάση της τάπας βενζινης βάζω 32 ,αλλα λόγω καλοκαιρινου ταξιδιού και φορτώματος , εβαλα μέχρι και 40 στα πισω και ειδα μεγαλη διαφορα υπέρ της ανεσης.

Περισσότερα
14 Χρόνια 8 Μήνες πριν #34025 από Coo
Από όσο έχω ακούσει το κάθε ελαστικό (μάρκα) χρειάζεται και διαφορετική πίεση, σωστά;

Δημήτρης

Συντονιστές: nikitas tsi