περι offset

Περισσότερα
13 Χρόνια 8 Μήνες πριν #57728 από gazza307
περι offset δημιουργήθηκε από gazza307
εχω βρει κατι ζαντες σε πολυ καλη τιμη 17αρες το θεμα ειναι οτι το offset ειναι 41 και το EOS απο οτι γνωριζω εχει 45.
μπορει καποιος με ποιο πολλες γνωσεις επι του θεματος να με πληροφορησει εαν αυτο ειναι μεγαλο προβλημα ;
και τι ακριβως ειναι αυτη η διαφορα;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #57735 από Coo
Απαντήθηκε από Coo στο θέμα Απ:περι offset
Αυτή η εικόνα είναι κρυμμένη για τους επισκέπτες.
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να τη δείτε.

Δεν είμαι ειδικός αλλά από τα λίγα που έχω διαβάσει μπορώ να πω δύο πράγματα. Ουσιαστικά το "offset" είναι η απόσταση του κέντρου του ελαστικού από το σημείο στήριξης του τροχού. Αν θέλουμε να το πούμε μπακαλίστικα, όσο πιο μικρό το offset τόσο πιο έξω είναι η ρόδα από το φτερό και το ανάποδο. Στην περίπτωση σου βγάζεις τη ρόδα σου προς τα έξω 4mm.

Πέρα από το εμφανισιακό (πιο μέσα ή πιο έξω η ρόδα), το σημαντικότερο είναι ότι αλλάζοντας το οφσετ, αλλάζεις τη γεωμετρία του αυτοκινήτου σου με φυσικό επακόλουθο αλλαγές στην οδική συμπεριφορά (πχ τιμόνι, φρενάρισμα, ευστάθεια, κρατήματα). Μειώνοντας το offset, αυξάνεις το μετατρόχιο (που συνεπάγεται καλύτερη ευστάθεια του άξονα) αλλά θα επιβαρύνεις πολύ τα ρουλεμαν σου και την ανάρτηση σου (αφού η ρόδα σου θα βρίσκεται πιο έξω η ανάρτηση δέχεται περισσότερη πίεση από το απομακρυσμένο βάρος). Αυτό βέβαια είναι σχετικό και με το πλάτος της ζάντας που θέλεις να βάλεις, αν είναι πχ πιο πλατιά από αυτή που έχεις τώρα και το κέντρο βάρους της είναι πιο κοντά στον άξονα, τότε πιθανόν να είσαι οκ. Εξαρτάται από τη ζάντα.. Αλλά το διακινδυνεύεις; Δεν ξέρω τί ζάντες βρήκες, τί φάρδος έχουν, αλλά θεωρώ πάρα πολύ συμαντικό,όταν αγοράζουμε ζάντες διαφορετικές από τις εργοστασιακές,να διασταυρώνουμε,ότι ο κατασκευαστής τους,τις έχει βγάλει για το δικό μας αυτοκίνητο. Ρίξε μια ματιά να δείς αν αυτές οι ζάντες προτείνονται ή τέλος πάντων είναι στις προδιαγραφές για το eos. (πόσο είναι το backspace?)
Ρίξε και μια ματιά σε αυτό το εργαλείο υπολογισμού offset.

Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί τρόποι να "επαναφέρεις" το offset εκεί που πρέπει να είναι (π.χ. αποστάτες ) αλλά εκεί πρέπει να αλλάξεις και τα μπουλόνια (πιο μακριά) και άλλα πολλά.. Γενικότερα το να προσθέσεις επιπλέον κομμάτια/εξαρτήματα είναι κάτι που πολλοί συμβουλεύουν να αποφεύγεται και συμφωνώ..

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στο offset πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική μελέτη και όχι έτσι απλά. Υπάρχει μάλιστα και ένας μαθηματικός τρόπος που μπορείς να δείς "επιστημονικά" αν είσαι εντάξει ή όχι, αλλά δυστυχώς δε γνωρίζω περισσότερα να σε βοηθήσω σχετικά. Η δική μου γνώμη είναι είτε να βρείς κάποιον που να ξέρει 100% τί κάνει, είτε να βρείς κάτι με το ίδιο offset (ET45) για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.. :wink:

Δημήτρης

Περισσότερα
13 Χρόνια 8 Μήνες πριν #57749 από gazza307
Απαντήθηκε από gazza307 στο θέμα Απ:περι offset
Ευχαριστώ παρά πολύ αγαπητέ, με επανεφερες κάπως στην τάξη.

Περισσότερα
13 Χρόνια 8 Μήνες πριν #57825 από gazza307
gazza307 έγραψε:

Ευχαριστώ παρά πολύ αγαπητέ, με επανεφερες κάπως στην τάξη.

γιαυτη την ζαντα μιλαω η οποια ειναι VW 8Χ17' καρέ 5Χ112 και ofsset 41.

Περισσότερα
13 Χρόνια 8 Μήνες πριν #57826 από Coo
Από Tiguan είναι;

Δημήτρης

Περισσότερα
13 Χρόνια 8 Μήνες πριν #57827 από gazza307
passat cc

• andreas73
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58904 από andreas73
Απαντήθηκε από andreas73 στο θέμα Απ:περι offset
Δεν φαίνεται καλά η εικόνα, αλλά νομίζω είναι αυτή που έβαλα εγώ.
Λέγεται Phoenix και τα χαρακτηριστικά είναι VW 8Χ17' καρέ 5Χ112 και ofsset 41. Αυτό που παρατηρώ εγώ είναι ότι έρχεται ακριβώς στην άκρη των φτερών (τα γεμίζει ακριβώς) και είναι 8" και όχι 7.5" που είναι οι 17άρες της μαμάς. Από είδα στο ΕΤΚΑ οι 18άρες είναι και αυτές 8". Λέτε να έχω πρόβλημα? Δεν υποτίθεται ότι όλες οι ζάντες του Group είναι συμβατές? Πάντως δεν έχω δει κάποια διαφορά σε συμπεριφορά

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58929 από Coo
andreas73 έγραψε:

Δεν υποτίθεται ότι όλες οι ζάντες του Group είναι συμβατές? Πάντως δεν έχω δει κάποια διαφορά σε συμπεριφορά

Συμβατές ως προς το καρέ ναι. Αλλα δε μπορείς να βάλεις πχ μια ζαντα απο Polo σε Eos, ούτε από Tiguan σε Fabia ή Leon. Το κάθε αυτοκίνητο έχει τα δικά του νούμερα.. Απλά σε μερικά μοντέλα τυγχάνει να ταιριάζουν αυτα τα χαρακτηριστικά.

Δημήτρης

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58933 από nikitas tsi
Απαντήθηκε από nikitas tsi στο θέμα Απ:περι offset
Τα σημαντικοτερα προβληματα που προκαλει ενα λανθασμενο offset ειναι
Οι πληροφοριες που ερχονται στο τιμονι μπορει να μην ειναι ακριβεις.
Το τιμονι δεν κανει σωστη επαναφορα,μπορει ακομη και σε μια επιταχυνση ή φρεναρισμα να τραβαει.
Επιπλεον επηρεαζονται οι διαμηκεις δυναμεις,δηλαδη η επιταχυνση και το φρεναρισμα.

Νikitas TSi

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58936 από Coo
Το αν τραβάει το τιμόνι είναι νομίζω θέμα ευθυγραμμισης. Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω.

Δημήτρης

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58937 από Γελάδι
Απαντήθηκε από Γελάδι στο θέμα Απ:περι offset
Η αλήθεια είναι ότι όταν αλλάζεις offset αλλάζει όλη η γεωμετρία του αυτοκινήτου. Στην ουσία είναι το "τετράπλευρο του Ακερμαν" όπως αναφέρεται. Κατά συνέπεια θα χρειάζεται άλλη ρύθμιση για την ευθυγράμμιση. Αυτό δεν το θεωρώ πρόβλημα γιατί θα το έχεις κάνει ήδη φαντάζομαι χωρίς πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα ενα άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι ότι το αυτοκίνητο γίνεται πιο βαρύ στο τιμόνι. Εκεί ίσως ταυτιζόμαστε με την άποψη του Νικήτα που λέει ότι "τραβάει"...

Επίσης επικρατεί γενικά η άποψη ότι το αυτοκίνητο χτυπάει πιο πολύ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό δεν οφείλεται τόσο στην αλλαγή του offset όσο στο προφίλ των καινούριων ζαντών που μπαίνουν που σχεδόν σίγουρα είναι μικρότερο..

Τέλος, άλλοι αναφέρουν ότι φθείρονται πιο πολύ τα ρουλεμάν. Εδώ οι απόψεις διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν άτομα που άλλαξαν κατά πολλούς πόντους το offset τους και πάλι δεν είδαν κάποια διαφορά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το αυτοκίνητο γενικά πατάει καλύτερα, όταν το offset το αυξάνουμε ή το μειώνουμε ανάλογα με το άν έχουμε θετικό ή αρνητικό αντίστοιχα. Δεν δίνει τόσες κλίσεις στις στροφές και έχει καλύτερη συμπεριφορά.

Τα πιο πάνω μειονεκτήματα αναιρούνται διότι ισχύουν μόνο όταν η αλλαγή στο offset είναι μεγάλη. Όταν μιλάμε για χιλιοστά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!!!

Οπότε Αντρέα προχώρα άφοβα!

Αχ Μάνα! Γιατί δεν μ' έκανες κοπρίτη και υποφέρω;;;
Μήτσος

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58938 από nikitas tsi
Απαντήθηκε από nikitas tsi στο θέμα Απ:περι offset

Νikitas TSi

• andreas73
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58940 από andreas73
Προσωπικά δεν είδα να έχει καμία διαφορά στην συμπεριφόρα (δεν το έχω σκίσει κι όλας). Από εμφάνιση σίγουρα είναι καλύτερο, δεν το συζητάω. Οι θόλοι είναι πλέον γεμάτοι, χωρίς όμως να βγαίνει έξω από τα φτερά, κάτι που θα ήταν αντιαισθητικό. Το λάστιχο βρίσκεται κάποια χιλιοστά μέσα στον θόλο. Αν υποθέσουμε ότι έβαζες έναν ελέφαντα να κάτσει το λάστιχο δεν θα ακούμπαγε λαμαρίνα.
Ρώτησα και σε βουλκανιζατέρ και μου είπε ότι η διαφορά είναι πάρα πολλή μικρή και δεν έχει πρόβλημα αφού εκτός από το offset μεγάλωσε και η ζάντα. Επίσης η 16άρα έχει offset 45 και 7 ίντσες, ενώ η 18άρα έχει offset 44 και 8 ίντσες, όσο δηλαδή και αυτή που φοράω. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι offset 41 φοράει το Scirocco. Πχ η Interlagos είναι 18άρα, 8 ιντσών με offset 41

• andreas73
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #59017 από andreas73
Από αυτόν εδώ τον υπολογιστή offset μπορεί κανείς να δει την διαφορά που θα έχει (πιο μέσα και πιο έξω)
www.1010tires.com/Wh...p

Ενδεικτικά αν κάποιος αλλάξει τις 16άρες σε 18άρες η διαφορά θα είναι 14 χιλιοστά πιο έξω. Εγώ βρίσκομαι λοιπόν 3 χιλιοστά πιο έξω από την 18άρα (17 χιλιοστά από την 16άρα). Αν συνυπολογίσουμε ότι φοράω πέλμα 225 αντί 235 που φοράει η 18άρα μάλλον πρέπει να είμαι στα ίδια...
Σωστά ή λέω μ@@@@@ες?

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #59018 από Guardian
Απαντήθηκε από Guardian στο θέμα Απ:περι offset
Ανδρέα οι solitude 17'' για eos έρχονται με καρέ 112 offset 44 και είναι 7,5 άρες.
Η προδιαγραφή για αυτή τη ζάντα λέει, πέλμα 235.
Βάση της ζάντας που φοράω από την παραγγελία πάντα εννοείται.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.
Franz Kafka
Σπύρος

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #59019 από Corbil
Απαντήθηκε από Corbil στο θέμα Απ:περι offset
7,5άρες είναι επίσης και οι δικές μου που είναι 18"

Το σωστό πέλμα όπως λεει και ο Σπύρος για την 17αρα είναι το 235 όχι το 225

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

• andreas73
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #59041 από andreas73
Η vw στις 18αρες χρησιμοποιεί πέλμα 235 και 8 ιντσών ζάντα (στο EOS δεν δίνει ζάντα 7,5 ιντσών). Στην 17αρα δίνει μόνο 7,5 ιντσών και offset 47 και όχι 44 που δίνει στην 18αρα. Η vw σε αλλά μοντέλα βάζει στην 17αρα 235 και σε αλλα 225.

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #59047 από Corbil
Απαντήθηκε από Corbil στο θέμα Απ:περι offset
Αντρέα σαν σύνολο για να μη ξεφεύγεις απο την αρχική κύλιση της 16αρας οι πλησιέστερες διαστάσεις σε 17αρες και 18αρες ειναι 235/45/17 και 235/40/18.
Σε κάθε περίπτωση αλλαγής διάστασης θα χρειάζονται μικρορυθμίσεις στη γωνία κάμπερ. Ετσι μου χει πει ο λαστιχάς μου.
Από τότε που έχω βάλει τις 18άρες, σίγουρα η οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου βελτιώθηκε κατά πολύ. Τώρα εάν τα ημιαξόνια έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο απο το αν φόραγα ακόμα τις 16αρες, δεν το γνωρίζω. Πάντως όταν πέρασε ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο τα πάντα όλα τα βρήκαν τέλεια

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

• andreas73
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #59051 από andreas73
Τι πρέπει να κάνω για να είμαι σίγουρος ότι όλα είναι τέλεια (δεν έχω δει κάποια διαφορά εκτός ότι φαίνεται να πατάει καλύτερα). Πώς ρυθμίζεται η ανάρτηση? Πού πρέπει να πάω? Σε βουλκανιζατέρ μπορούν να κάνουν τις τέλειες ρυθμίσεις στην ανάρτηση?

Περισσότερα
13 Χρόνια 7 Μήνες πριν #59052 από Guardian
Απαντήθηκε από Guardian στο θέμα Απ:περι offset
υπάρχουν καταστήματα που ειδικεύονται στην ανάρτηση ανδρέα, είναι κάποιος και εκεί κοντά στη δουλειά σου που ασχολείται σοβαρά με το θέμα...

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.
Franz Kafka
Σπύρος

Συντονιστές: nikitas tsi