- Ληφθείσες Ευχαριστίες 164
Παλαιοτητα και αποζημιωση,τι ισχυει?
- nikitas tsi
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Συντονιστής
-
2)Για ποιον λογο συμ6αινει αυτο?
3)Υπαρχει ασφαλιστικη καλυψη για το παραπανω?
Νikitas TSi
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Η παλαιότητα νομικά είναι παράνομη,και για να το πούμε έξω από τα δόντια είναι απλα συμφωνία μεταξύ των ασφαλιστικών και μπορείς να το διασταυρώσεις αν θέλεις με κάποιο πολύ φίλο σου ασφαλιστή. Δύο φορές που μου ζήτησαν τα συνεργεία παλαιότητα δεν πήραν τσακιστό ευρώ, τη μία με το έτσι το θέλω και την άλλη όταν είπα στην ασφαλιστική ότι θα κινηθώ νομικά εναντίον τους.
Πολλοί ακούνε για δικαστήρια, δικηγόρους κλπ και σκέφτονατι "ας πληρώσω τα 100,300,...500 να τελειώνουμε". Δεν είναι έτσι, γιατί ακόμα και να αποφασίσεις να κινηθείς νομικά για αυτό το λόγο πληρωνεις στην ασφάλειά σου νομική προστασία, για να έχεις δικηγόρο! Αλλά ποτέ δεν προχωράνε οι ασφαλιστικές σε δίκη...
Άρα κανείς δεν θα έπρεπε σε καμμία περίπτωση να πληρώνει παλαιότητα. Και κερατάς και δαρμένος;
Δημήτρης
- kstasky
- Senior Μέλος
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0

- nikitas tsi
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Συντονιστής
-
Coo,για αυτο που λες υπαρχει καποιο 6ε6ικασμενο?
Κι'αν 6εν εχει καποιος νομικη προστασια?
Νikitas TSi
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Το αυτοκίνητο ήταν 3 χρόνων, στο πρώτο τρακάρισμα ήταν παρκαρισμένο και κάποιος μας το κοπάνησε στον προφυλακτήρα. Αφού δέχτηκε ο άνθρωπος να μας πληρώσει ζητούσαν "παλαιότητα" 50 (!) ευρώ. Δεν τους τα έδωσα ποτέ, εβαλα να το πληρώσει ο υπαίτιος...
Τη δεύτερη φορά (πάλι παρκαρισμένο) με μεγάλη ζημιά 3,000 μας ζήτησαν αν θυμάμαι καλά γύρω στα 150-250 ευρώ. Το έφτιαξαν, ζήτησα από το συνεργείο αν θέλουν την ..."παλαιότητα" ας τα βρούν μόνοι τους με την ασφαλιστική αλλιώς θα το έφτιαχνα αλλού το αυτοκίνητο και ποτέ δεν πλήρωσα.(Χαζοί ήτανε; Η προμήθεια από τα ανταλλακτικά ήταν μεγαλύτερη...)
Την τρίτη φορά που κάποιος αποφάσισε να με φιλήσει με μετωπική (ζημιά 6,200!) μας ζητούσαν 450 ευρώ ενώ από την αρχή τους είχα πεί ότι παλαιότητες δεν πληρώνω και δε μου έδιναν το αμάξι. Αφού με έπρηξαν, τους είπα να κρατήσουν εκεί το αμάξι και θα μιλήσουν με το δικηγόρο μου και ξαφνικά το ίδιο απόγευμα "τα βρήκαν" με την ασφαλιστική.....
Επιπροσθέτως, πρίν από μερικούς μήνες τράκαραν το αυτοκίνητο (παρκαρισμένο) της νύφης μου. Το πήγαμε συνεργείο (ζημιά 2,000) και τους κάναμε εξήγηση πως όχι μόνο δε θα πληρώσουμε παλαιότητα αλλά αν μας ζητηθεί και μας κρατήσουν το αυτοκίνητο θα κινηθούμε νομικά απ'ευθείας εφ'όσον θεωρούσαμε ότι είναι παράνομο. Ο ίδιος ο φαναρτζής παραδεχτηκε ότι πράγματι δεν υπάρχει νομική υπόσταση και είναι "εσωτερική συμφωνία" και πολύ καλά θα κάναμε άν μας ζητούσε η ασφαλιστική να πληρώσουμε να την κυνηγήσουμε με τη δική μας...
Αποτέλεσμα, ούτε εκεί πληρώσαμε...
Συμπέρασμα: Έπρεπε να αλλάξουμε θέση παρκαρίσματος, δεν πήγαινε άλλο!!! :lol:
Με λίγα λόγια αν σε δούν "ψαρωμένο" στη φέρανε... Πρέπει να τους τρίζεις τα δόντια γιατί έχουν αφήσει προς τα έξω να γίνει πιστευτό πως είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις... Έκπληξη: Δέν είσαι!
Και άν σου πούν ότι είσαι, ζήτα τους το νόμο να στον φέρουν να τον διαβάσεις... Το πολύ πολύ να σου φέρουν κανένα ΜΠΛΕΚ, από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάτι, γιατί όπου και να το ζήτησα κανείς δεν είχε κάτι... Αν κάνω λάθος και κάποιος γνωρίζει κάτι επ'αυτού να μου το πεί...
Η νομική προστασία που αναγράφεται στο συμβόλαιό σου, σου παρέχει δικηγόρο σε περίπτωση που τον χρειαστείς για ασφαλιστικής φύσης θέμα ο οποίος πληρώνεται από την ασφάλειά σου, όχι από εσένα. Αν δεν έχεις, απλά επιλέγεις έναν δικηγόρο εκτός ασφαλιστικής και τον πληρώνεις...
Δημήτρης
- fanis
- Senior Μέλος
-
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Πώς θα σας φανεί τώρα αν ρωτήσω τί είναι Παλαιότητα??
:surrender:
Η παλαιότητα αναφέρεται σε ένα % ποσοστό χρημάτων επί των ανταλλακτικών που επιβαρύνεσαι εσύ, ακόμα και αν δε φταίς στο ατύχημα (είναι να τραβάς τα μαλλιά σου - και κερατάς και δαρμένος που λένε). Άν π.χ. τα ανταλλακτικά σου κοστίζουν 1,500 ευρώ και η παλαιότητα του αυτοκινήτου σου είναι 10%, η ασφαλιστική του άλλου πληρώνει τα 1,350 (+ τις όποιες εργασίες) και εσύ τα 150 που αντιστοιχούν στο 10%. Το % βγαίνει ανάλογα με το πόσο παλιό είναι το αυτοκίνητό σου.
fanis έγραψε:
Κανονικά ενα αυτοκινητό θεωρηταί παλιο μετα τα πεντε ετη κυκλοφοριας του οποτε ποιο μπροστα δεν θα επρεπε να υπαρχει παλαιοτητα απο καποια ασφαλιστικη, ομως πολλες απο τον τριτο χρονο και μετα αρχιζουν και κοβουν , το ποσοστο ειναι κατα κανονα 5% για καθε χρονο απο τα τρια και μετα. η παλαιοτητα αφορα μονο τα ανταλλακτικα και οχι την εργασια του μαστορα,συμφωνω με τον Δημητρη οτι εαν παει καποιος δικαστικα κερδιζει ομως συνηθως κανεις δεν παει γιατι οι διαφορες ειναι μικρες Π.Χ σε μια ζημια 4.142Ε του πελατη του εκοψαν 102,00Ε κακως βεβαια. καλο θα ηταν οποιος εχει τρακαρισμα και πηγαινει το αυτοκινητο στο συνεργειο να επισημενει στον μαστορα να συμφωνησει με τον πραγματογνομωνα και στην εργασια αλλα και στα ανταλλακτικα
Ακριβώς αυτό! Σ'ευχαριστώ Φάνη... Στα 'μικρά' ποσα πατάνε...
Όμως και κάτι άλλο που θα έπρεπε να διευκρινιστεί είναι αν ισχύει ο άγραφος νόμος της παλαιότητας για μή γνήσια ανταλλακτικά (π.χ. χρησιμοποιημένη πόρτα). Εκεί νομίζω πως όχι...
Δημήτρης
- rallakias
- Senior Μέλος
-
coo έγραψε:
Ακριβώς αυτό! Σ'ευχαριστώ Φάνη... Στα 'μικρά' ποσα πατάνε...
Όμως και κάτι άλλο που θα έπρεπε να διευκρινιστεί είναι αν ισχύει ο άγραφος νόμος της παλαιότητας για μή γνήσια ανταλλακτικά (π.χ. χρησιμοποιημένη πόρτα). Εκεί νομίζω πως όχι...
Η παλαιότητα ισχύει για καινούρια ανταλλακτικά.Οταν είχα τρακάρει με τη μηχανή μου πριν 10 χρόνια , μου είχαν πει οτι για παλαιότητα υπολογίζουν 1,5% το χρόνο για τα αυτοκίνητα και 3% το χρόνο για τις μηχανές.Δηλαδή αν το αυτοκίνητό σου είναι 5 χρόνων θα πληρώσεις εσύ το 5*1,5=7,5% της αξίας των καινούριων ανταλλακτικών που θα βάλεις στο αυτοκίνητό σου.
Αν βάλεις μεταχειρισμένα ανταλλακτικά ή ιμμιτασιόν δεν σου κρατάνε παλαιότητα.
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Η παλαιότητα ισχύει για καινούρια ανταλλακτικά.Οταν είχα τρακάρει με τη μηχανή μου πριν 10 χρόνια , μου είχαν πει οτι για παλαιότητα υπολογίζουν 1,5% το χρόνο για τα αυτοκίνητα και 3% το χρόνο για τις μηχανές.Δηλαδή αν το αυτοκίνητό σου είναι 5 χρόνων θα πληρώσεις εσύ το 5*1,5=7,5% της αξίας των καινούριων ανταλλακτικών που θα βάλεις στο αυτοκίνητό σου.
Αν βάλεις μεταχειρισμένα ανταλλακτικά ή ιμμιτασιόν δεν σου κρατάνε παλαιότητα.
Και εγώ έτσι νόμιζα, απλά δεν ήμουν σίγουρος... :agree:
Δημήτρης
- fanis
- Senior Μέλος
-
- nikitas tsi
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Συντονιστής
-
Aπο τη στιγμη ομως που 6εν φταις,τοτε γιατι να 6αλεις μεταχειρισμενα ή ιμιτασιον?Στα μη γνησια ανταλλακτικα δεν υπαρχει θεμα παλαιοτητας για τον απλο λογο οτι καστιζουν πιο φθηνα.Π.Χ.μια πορτα καινουργια μπορει να κοστιζει 400Ε με 500Ε ενω η μεταχειρισμενη 200Ε με 250Ε
Θα 6αλει ιμιτασιον καποιος η μεταχειρισμενα εφ'οσον φταιει για να ριξει το κοστος της ζημιας.
Το λεω γιατι η παλαιοτητα θα επι6αρυνει αυτον που 6εν φταιει και οχι τον υπαιτιο του ατυχηματος.
Νikitas TSi
- rallakias
- Senior Μέλος
-
Aπο τη στιγμη ομως που 6εν φταις,τοτε γιατι να 6αλεις μεταχειρισμενα ή ιμιτασιον?
Θα 6αλει ιμιτασιον καποιος η μεταχειρισμενα εφ'οσον φταιει για να ριξει το κοστος της ζημιας.
Το λεω γιατι η παλαιοτητα θα επι6αρυνει αυτον που 6εν φταιει και οχι τον υπαιτιο του ατυχηματος.
Δεν ειπε κανείς οτι ειναι σωστό να βάλεις ιμμιτασιόν εφόσον σε τρακαραν κιόλας.Και κερατάς και δαρμένος όπως είπαν πιο πρίν;
Μαγκιές της ασφαλιστικής ειναι αυτά....
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
nikitas tsi έγραψε:
Aπο τη στιγμη ομως που 6εν φταις,τοτε γιατι να 6αλεις μεταχειρισμενα ή ιμιτασιον?
Δεν ειπε κανείς οτι ειναι σωστό να βάλεις ιμμιτασιόν εφόσον σε τρακαραν κιόλας.Και κερατάς και δαρμένος όπως είπαν πιο πρίν;
Μαγκιές της ασφαλιστικής ειναι αυτά....
Αλλιώς θα το έλεγα...

Δημήτρης
- Ania
- Senior Μέλος
-
- vabatzis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 136
Βαγγέλης - 1.4 TSi
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Πριν από μερικά χρόνια (8 για την ακρίβεια) είχα ατύχημα με υπαιτιότητα του άλλου το οποίο κοστολογήθηκε στα 5,500€ κατα την παραλαβή του αυτοκινήτου μου ζητήθηκαν επιπλέον 500€ ως "παλαιότητα". Έχοντας γνώση, αρνήθηκα κατηγορηματικά να πληρώσω. Το συνεργείο (αντιπροσωπεία) με απείλησε πως δε θα μου παραδώσει το αυτοκίνητο αν δεν πληρώσω. Το μόνο που έκανα ήταν να τους ζητήσω να μου παρουσιάσουν κάποιο επίσημο έγγραφο (νόμος,ΦΕΚ...) το οποίο να κατοχυρώνει την χρέωση της "παλαιότητας". Όταν αρνήθηκαν (γιατί προφανώς δεν υπάρχει) και επέμεναν να μη μου παραδώσουν το αυτοκίνητο πήρα μπροστά τους το δικηγόρο μου και τους απείλησα με μήνυση και εισαγγελέα. Το αποτέλεσμα ήταν στο επόμενο 5λεπτο να είμαι ήδη καθ'οδόν για το σπίτι μου..Δε γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι επίσημα από τότε.
Μπορείς να απαιτήσεις να σου βάλουν γνήσια ανταλλακτικά όπως έκανα και εγώ τότε. Τα υπόλοιπα ας τα βρουν μεταξύ τους.
Δημήτρης
- Ania
- Senior Μέλος
-
Τις φωτογραφίες τις έστειλα κυρίως επειδή μετά το ατύχημα η κυρία που οδηγούσε το αμάξι που με χτύπησε από πίσω, διαμαρτύρονταν και ισχυριζόταν πως εγώ επιβράδυνα απότομα και χτύπησα πρώτα εγώ τον μπροστινό μου και ύστερα χτύπησε αυτή πίσω μου. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να ισχύει γιατί το αμάξι μου έχει χτυπηθεί στους πίσω και εμπρός προφυλακτήρες μόνο τις αριστερής πλευράς. Με άλλα λόγια εγώ δεν συγκρούστηκα "μετωπικά" με τον μπροστινό μου αλλά μόνο στην αριστερή πλευρά γιατί εκείνη με χτύπησε από πίσω αριστερά και βρέθηκα σε αυτή την θέση. Αυτό βέβαια είναι θέμα των ασφαλιστικών αλλά θα τρελαθώ αν με βγάλουν και φταίχτρα από πάνω! :nonono:
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Δημήτρης
- Corbil
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Έχω & EOS πάμε μια βόλτα?
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 112
Ειδάλλως δεν είναι υποχρεωτικό να έρθει. Μπορείς να την καλέσεις σε περίπτωση φιλονικίας με τον εμπλεκόμενο αλλα και πάλι το μονο που θα κάνουν ειναι να καταγράψουν το συμβάν.
Η τροχαία τελικά ήρθε?
E(r)OS ανίκατε μάχαν
Πάνος BLACK 1.6 FSI
- Ania
- Senior Μέλος
-
- Coo
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
Δημήτρης
- Corbil
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Μέλος
-
- Έχω & EOS πάμε μια βόλτα?
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 112
E(r)OS ανίκατε μάχαν
Πάνος BLACK 1.6 FSI