ESP και Πάγος

Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19547 από Γελάδι
ESP και Πάγος δημιουργήθηκε από Γελάδι
Εδώ θα ήθελα τις απόψεις σας.

Πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί το ESP στον πάγο; Ήξερα γενικά ότι δεν βοηθάει καθόλου και καλό είναι να το απενεργοποιούμε. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα καταλαβαίνει πως ο τροχός χάνει την πρόσφυσή του και τον φρενάρει ενώ πρέπει να κάνει το αντίθετο. Από την εμπειρία μου πέρυσι που το είχα δοκιμάσει κατέληξα πλέον και "επίσημα" σε αυτό το συμπέρασμα.
Το τεστ είχε ως εξής... Πατώνας με τις δεξιές ρόδες σε πάγο και με τις αριστερές σε καθαρό οδόστρωμα με ενεργοποιημένο το ESP το αυτοκίνητο φρενάριζε συνεχώς! Δηλαδή έκανε 10 πόντους και φρενάριζε απότομα. Εν ολίγοις, μου έβγαλε την (Π...) πίστη μέχρι να ξεκολλήσει από εκεί! Κανονικά δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό μιας και μόνο οι αριστερές θα έπρεπε να δίνουν την κατάλληλη ώθηση στο αυτοκίνητο και να προχωράει κανονικά. Παρόλα αυτά χωρίς το ESP (αν και στην περίπτωση αυτή εμπλέκεται το ASR...) το αυτοκίνητο ήταν σαν ένα κανονικό παλιό καλό αυτοκινητάκι που σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κολλάει...

Θα ήθελα τις απόψεις σας όσοι ξέρετε...

Αχ Μάνα! Γιατί δεν μ' έκανες κοπρίτη και υποφέρω;;;
Μήτσος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19586 από Guardian
Απαντήθηκε από Guardian στο θέμα Απ:ESP και Πάγος
Προσωπικά και μιλώ εκ πείρας...το απενεργοποιώ...

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.
Franz Kafka
Σπύρος

Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19587 από Corbil
Απαντήθηκε από Corbil στο θέμα Απ:ESP και Πάγος
ναι το χρειάζεται

E(r)OS ανίκατε μάχαν

Πάνος BLACK 1.6 FSI

• rallakias
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19594 από rallakias
Απαντήθηκε από rallakias στο θέμα Απ:ESP και Πάγος
Εχω την εντύπωση οτι το ESP δεν απενεργοποιείται στο EOS.Ισως απενεργοποιείται ,αλλα μερικώς όταν παταμε το ατνιστοιχο κουμπί.Αυτό που απενεργοποιείται πλήρως πατώντας το κουμπί του ESP ,είναι το ASR (antispin).
Το ASR διαβαζει αν υπάρχει σπινιάρισμα απο τους αισθητηρες του ABS και αναλογα δεν φρεναρει τον κάθε τροχό ξεχωριστά ,αλλά κόβει τον κινητηρα ,μειωνοντας του το γκάζι.Ετσι ακόμα και αν σπινιαρει μονο ο ενας τροχος ,αναγκαστικα κόβει και τους 2 μαζι.Το αντίθετο κάνει το σύστημα XDS που εξοπλίζει το νεο Golf VI - Gti.
Πάντως σε περίπτωση χιονιού/πάγου το manual συστηνει την απενεργοποιήση του ASR .

Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19596 από Coo
Απαντήθηκε από Coo στο θέμα Απ:ESP και Πάγος
Από όσο γνωρίζω, ναι, χρειάζεται. Πιθανώς να ακούγεται αντικρουόμενο με τη λογική (επειδή η λειτουργία του κυρίως είναι για επαναφορά στην ολίσθηση που στον πάγο αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες).
Όταν έχεις ενεργοποιημένο το ESP σε πάγο ή χιόνι, το σύστημα για να κρατήσει το αυτοκίνητο το φρενάρει με αποτέλεσμα να προκαλεί τις περισσότερες φορές ανεξέλεγκτη ολίσθιση του εμπρός ή του πίσω μέρους με ότι κάκό μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Απενεργοποιόντας το, ο οδηγός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και μπορεί ποιο εύκολα να καθορίσει πού, πότε και πόσο φρένο χρειάζεται.

Δημήτρης

• rallakias
  • Senior Μέλος
  • Senior Μέλος
Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19598 από rallakias
Απαντήθηκε από rallakias στο θέμα Απ:ESP και Πάγος
Διορθωση:
Το manual συστηνει την απενεργοποιήση του ASR όταν βάλεις αλυσιδες και οχι σε απλό χιόνι/πάγο.

Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19611 από Γελάδι
Απαντήθηκε από Γελάδι στο θέμα Απ:ESP και Πάγος
rallakias έγραψε:

Το ASR διαβαζει αν υπάρχει σπινιάρισμα απο τους αισθητηρες του ABS και αναλογα δεν φρεναρει τον κάθε τροχό ξεχωριστά ,αλλά κόβει τον κινητηρα,μειωνοντας του το γκάζι. Ετσι ακόμα και αν σπινιαρει μονο ο ενας τροχος ,αναγκαστικα κόβει και τους 2 μαζι.Το αντίθετο κάνει το σύστημα XDS που εξοπλίζει το νεο Golf VI - Gti.

Βασίλη εμένα από την εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι το Antispin κάποιες φορές επενεργεί και στα φρένα και όχι τόσο στον κινητήρα. Για να γίνω πιο σαφής, βλέπω ότι όταν το αυτοκίνητο πάει να σπινιάρει, αλλά είναι σε μία έστω μικρή κίνηση το αυτοκίνητο ναι μεν μαρσάρει αλλά όχι τόσο πολύ όσο δικαιολογεί το γκάζι. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος κόβει λίγο τον κινητήρα και το αυτοκίνητο δεν σπινιάρει.
Στην περίπτωση όμως που από στάση πας να ξεκινήσεις μπούνια το αυτοκίνητο τότε αυτό αρχίζει να κοπανάει απίστευτα! Εμένα μου δίνει να καταλάβω ότι φρενάρει με μία συχνότητα 2-3 φορές το δευτερόλεπτο το αυτοκίνητο και σίγουρα ούτε σπινιάρει, αλλά ούτε και ξεκινάει ομαλά...

Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Αχ Μάνα! Γιατί δεν μ' έκανες κοπρίτη και υποφέρω;;;
Μήτσος

Περισσότερα
16 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19618 από touzas088
Απαντήθηκε από touzas088 στο θέμα Απ:ESP και Πάγος
Προσωπικη μου εμπειρια πριν απο 2 χρονια.. Βραδυ σαββατου ειχε, χιονισει και το ειχε στρωσει κανονικα.. Φευγω απο καφετερια που βρισκοταν 10 λεπτα απο το σπιτι μου. Ο δρομος που υπαρχει ειναι μια ευθεια αλλα οχι κεντρικος, συνεπως δεν ειχε περασει αλλο αμαξι. Αρχισα κουτσα κουτσα να πηγαινω. Με ESP ON κατι γινοτανε αλλα και παλι ωρες ωρες παταγα γκαζι οι στροφες ανεβαιναν και να κανω 1-2 km/h.. Λεω ας το βγαλω να δω τι θα γινει.. Ειδα και το ξανα πατησα ΟΝ αμεσως. Λεω παει εχω παρκαρει πανω στα παρκαρισμενα και το εχω ενα μηνα μονο. Να με λουζει κρυος υδρωτας.. Με ESP ON παρατηρησα πως ναι μεν το αμαξι σαν να πηγαινε πανω στα παρκαρισμενα αλλα σαν κατι να το κοκκαλωνε. Να ηταν η ιδεα μου? Δεν ξερω γιατι μετα απο ΜΙΑ ωρα για αποσταση 10 λεπτων και μετα απο πολυ κοπο για να καταφερω να στριψω και να μπω στο parking το αμαξι δεν βγηκε για 3 μερες.. Εγω την αποφαση μου την πηρα το EOS ειναι "καλοκαιρινο" αμαξι να το ανοιξεις να πας την βολτα σου. :p .. Για χιονια υπαρχουν τα jeep.

Έντυ

Συντονιστές: nikitas tsi